Kursbeskrivningar

På Studiefrämjandets sida finns de kurser som är aktuella nu.

Har du frågor angående kurserna? Kontakta utbildning@ludvikabk.se

Grundkurser

Valpkurs: En kurs för nyblivna hundägare med syfte att uppnå vardagslydnad för valpar.
 Teori och praktiska övningar. Ålder: 3 – 9 månader
.

Allmänlydnadskurs:
 Grundkurs i vardagslydnad. Kursen för dig som inte gjort så mycket med din hund innan.Du får lära dig förstå & ”läsa” din hund. Vi övar möte med andra hundar, vistas i grupp och olika former för att aktivera din hund. Grundövningar för sitt, ligg och inkallning. Kursen ger bra grund för allmänlydnad men även för fortsatt arbete med hund.
 Ålder: från 10 månader.

Lydnadskurser

Allmänlydnad fortsättning: Fortsättningskurs i vardagslydnad. För hundar som gått Allmänlydnadskursen. Vi fortsätter träna på bla kvarsittande, möte med hundar, gå fint, inkallning, hantering. Här kräver vi lite mer av förare och hund. För dig som har lite grundlydnad på din hund och vill utveckla denna.

Tävlingslydnadskurs:  Kurs för dig som har för avsikt att tävla, eller redan tävlar, i lydnad med din hund. Krav: hunden ska kunna vara lös bland andra hundar, fungerande linförighet, inkallning och god kontakt mellan hund och förare. Ålder: från 10 månader.

Appellkurs spår+ lydnad: Kursen varvar ca hälften av kurstillfällena på träningsplanen och ca hälften av tillfällena ute i spårskogen. Krav: hunden ska kunna vara lös bland andra hundar, fungerande linförighet, inkallning och god kontakt mellan hund och förare. Kursen innehåller bl a regelgenomgång och finputsning av momenten som ingår i bruksprov appellklass.

Agilitykurser

Nybörjarkurs: Hunden kommer att få lära sig alla hindren, från grunden och även prova på enklare kombinationer. Vi varierar teori med praktiska övningar. Vi lär oss alla hinder från grunden, och går sedan vidare till enkla kombinationer. Vi visar hunden vilken väg den ska gå på banan (agilityspråk: "handling"). Krav: Hunden ska kunna vara lös bland andra hundar och ha en god grundlydnad. Ålder: från 12 månader.

Fortsättning: Vi fortsätter med hinderinlärningen och handlingen, tränar vidare på olika kombinationer och enklare banor. Förkunskap som krävs är genomförd nybörjarkurs eller motsvarande kunskaper.

Agility - mot tävling: För dig som antingen har som mål att börja tävla eller som vill utvecklas tillsammans med hunden. Vi tränar mycket handling och bygger svårare kombinationer som sedan blir hela banor. Hunden ska kunna alla hinder utan större problem.

Noseworkkurser

En aktivitet som ALLA hundar och ägare kan ägna sig åt. Vi påbörjar inlärningen av ett specifikt doftämne - i detta fall Eukalyptus. Hunden kommer att älska att få arbeta med nosen och det är ett fantastiskt sätt att ge din hund mental stimulans. Vi arbetar med en hund i taget för effektiv inlärning och för möjligheten att se andra ekipage och lära sig av dem. Teori och praktiska övningar varvas under kursen.

Valpkurs: Valpen kommer att älska att få arbeta med nosen och det är ett fantastiskt sätt att ge din valp mental stimulans. Du och din valp bygger ett bra samarbete och tränar också valpen i olika miljöer. För valpar mellan 4 - 10 månader.

Grundkurs inomhus och behållarsök: Hundarna lär sig att använda nosen och söka efter Eukalyptus i lådor. Därefter får hunden söka efter doften inomhus på och i alla tänkbara ställen.

Grundkurs utomhus och fordonssök: Vi fortsätter att träna hundarna med doften Eukalyptus men nu utökar vi sökområdet utomhus - bland annat på lyktstolpar, containers, parkeringsplatser samt på och runt olika fordon. Vi arbetar vidare med att träna hundarna att tydligt markera var exakt doften är gömd. Vi tränar även på helheten av söket såsom starten, själva söket, markeringen, belöningen och avslutet.

Rallylydnad:

Sporten som bygger på glädje och samarbete. Passar i stort sett alla hundar oavsett ras eller ålder. Rallylydnad bygger på att man ska ta sig igenom en bana med 12-20 moment. Momenten illustreras av skyltar som beskriver vad man skall utföra tillsammans med sin hund.

Grundkurs: Önskvärt är att hunden kan de mest grundläggande momenten som "sitt" och "ligg". Har hunden gått allmänlydnadskurs eller har motsvarande kunskaper är det en stor fördel men det är inget krav. Vi varierar teori med praktiska övningar. Vi lär oss alla hinder i nybörjarklassen från grunden, och provar olika rallybanor i den klassen.

Fortsättningskurs: För ekipage som gått Rallylydnad-Grundkurs eller tävlat i Nybörjarklassen. Vi varierar teori med praktiska övningar. Vi lär oss alla skyltar i fortsättningsklassen från grunden, och provar olika rallybanor i den klassen.

Övriga kurser

Spårkurs: För dig som vill lära dig hur man tränar hunden att följa ett angivet spår. Under kursen får du lära dig hur man lägger spår i olika svårighetsgrader och hur man tränar sin hund att följa spåret samt markera utlagda föremål (apporter). Kursen går på helgdagar. Även de som spårat tidigare är välkomna!

Hund i hand: Hund i hand är social träning för dig och din hund. Kravet är att du ska ha vardagslydnad på din hund och att ni som ekipage kan jobba bland andra hundar. I kursen ingår praktiska moment i vardagslydnad t ex. gå fint i koppel, inkallning, sitta kvar i bilen mm. Träning inför prov till HiH-märket som finns i tre klasser: brons, silver och guld. Endast söndag eftermiddag/kväll

Medlemskap i Brukshundklubben är obligatoriskt på ovanstående kurser!